Ai obosit?

Salut!

Uite ce vei găsi în newsletterul de astăzi:

1. Articolul: Când ești prea obosit să mai iei decizii

Te simți tot mai obosit, dar nu știi exact de ce? Burnout-ul nu înseamnă doar muncă în exces, ci și incapacitatea de a mai lua decizii care să-ți facă bine. Hai să vorbim despre asta.

2. Invitație la o sesiune de relaxare profundă:

Participă la o sesiune de grup de hipnoză pentru relaxare profundă (vezi mai jos linkul de înscriere), reducerea stresului și îmbunătățirea somnului (susținută de mine, Andrei Roșca). 6 Martie, ora 20:00.

3. Episod de podcast: Tolerăm prea multe, până devine prea târziu

Câte compromisuri faci zilnic la job fără să-ți dai seama? De la ședințe inutile la stres constant, toleranța excesivă te poate duce spre burnout. Hai să vorbim despre cum să-ți recâștigi energia.

Le găsești pe toate mai jos.

Când ești prea obosit să mai iei decizii


Nu o să te mint, dacă nu schimbăm ceva, cred că există șanse reale să ne ducem naibii cu toții.

Nu-s o persoană pesimistă. Nici excesiv de optimistă. Dar mă uit la comportamentele oamenilor din jurul meu și încep să mă cutremur.

Știi ce văd? Două categorii de oameni. Prima îmi aduce tristețe, a doua e însă cea care mă sperie.

În prima categorie sunt oameni care din motive de venituri foarte mici, educație destul de joasă, nu-și permit să se educe. Mulți nu concep să investească în ei în niciun fel. Nu citesc cărți, nu participa la cursuri, nu lucrează cu coachi, cu psihoterapeuți, maximum se mai uită la vreun documentar pe Netflix din când în când.

Mulți sunt oameni buni, sunt convins. Dar modul în care au crescut, copilăria, educația, le-au încetinit la un moment dat dezvoltarea. Unii dintre ei, puțini, se trezesc, luptă, reușesc să scoată capul de acolo. Bravo celor care fac asta.

Mare parte dintre ei nu ies fiindcă nu-și dau o șansă reală să iasă. Și nu-și dau nicio șansă reală fiindcă nu pot să și-o dea. Puțini oameni din această categorie vor ajunge vreodata să citească acest newsletter. Cei care ajung, cel mai probabil deja au "evadat" și se mișcă spre cea de-a doua categorie.

A doua categorie sunt oamenii ca mine și ca tine. Educați, care au înțeles la un moment dat că au nevoie să învețe, să se dezvolte. Cu o foame de cunoaștere, cu curajul de a testa lucruri noi, curioși, oameni cu șanse reale de a influența lumea în care trăiesc.

Însă știi ce mă sperie la ei în ultima vreme?

Că au obosit.

Și obosind, iau decizii proaste. Sau, și mai rău, nu mai iau decizii deloc. Multă social media, multe seriale, PREA MULTĂ muncă. Alergătură. Cu atât mai mult în orașele mari, unde agitația din jur îți imprimă ritmul vieții.

Acum trei-patru ani, mi se întâmpla să dau un test de evaluare a Burnout-ului o dată la 20-30 de clienți, acolo unde bănuiam că ar fi cazul. Astăzi nici nu simt nevoia să mai explic ce înseamnă epuizarea/ Burnout-ul înainte să îi întreb dacă vor să facem un assessment.

Și, din 10 clienți cu care lucrez, sunt cel puțin 7 care ar avea nevoie să lucrăm pe partea de relaxare, reîncărcare a bateriilor, de recuperare. Mulți au simptome de anxietate, se simt copleșiți de viață. Și pe bună dreptate!

7 din 10 clienți care vin la mine sunt într-o formă de Burnout. Ori fizic, de la nesomn și ritm de viață haotic, ori emoțional. Nu mai suportă oamenii, probleme cu colegii, șefii sau, mai rău, în relația de cuplu sau cu copiii. E nasol.

Mi-e foarte clar cum s-a ajuns aici, nu mi-este deloc clar cum putem ieși ca societate. Sigur, știu că pot ajuta pe orice om care lucrează cu mine. Știu că mai sunt colegi ai mei, change strategiști, coachi, psihoterapeuți, care și ei pot ajuta.

Dar știi ce? Toți experții foarte buni pe care îi știu sunt ocupați până peste cap. Mulți dintre ei sunt aproape de burnout la rândul lor. S-au epuizat în încercarea lor constantă de a ajuta oameni care s-au epuizat! Ar fi chiar amuzant dacă n-ar fi atât de înfricoșător.

Și viața în Romania nu devine mai ușoară. Țara evoluează, se mai face câte o autostradă, dar viața nu devine mai ușoară.

Însă viața ar putea fi mai ușoară

Însă ar putea fi… Nici măcar n-ar trebui mult. Ar fi nevoie "doar" ca oamenii să se iubească pe ei înșiși suficient încât să își mai prioritizeze din când în când și propria sănătate. Atât cea fizică, cât și mentală.

Dar oare e cu adevărat ușor să ajungi să te iubești pe tine? Să te prioritizezi?

I-am zis asta unei cliente zilele trecute și a început să râdă isteric (cuvântul folosit de ea, nu e judecata mea!).

- Faci mișto de mine, Andrei? Nici nu pot să pronunț ce ai zis… M-aș mulțumi să ajung să mă tolerez. 🤣

Aici suntem.

O parte dintre noi, mai puțin educată, nu știe că poate trăi mai bine.

Cealaltă parte, educată până la submisivitate, știe că se poate mai bine, dar a uitat că pentru a iubi lumea asta e nevoie ca mai întâi să iubești oamenii din ea. Iar ca să iubești oamenii, ai nevoie să îți dai tu un pic de spațiu să "respiri".

Să îți dai ceea ce ai nevoie să primești. Sa te prefaci măcar că îți pasă de tine. Să îți dai o șansă ca, într-o zi, să te iubești pe tine.

Și știu că drumul ăsta este diferit pentru fiecare dintre noi.

Dar de obicei începe cu a îți da o pauză, a îți elibera un pic calendarul de muncă și a pune în el lucruri care îți plac, care te fac să simți că trăiești.

Ai o astfel de oportunitate mai jos. Vezi cât de bine ți se potrivește, mie mi-ar plăcea să ne vedem/ cunoaștem acolo.


Sesiune de hipnoză (de grup), pentru relaxare profundă, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului, 6 martie, ora 20:00

INFO: Dacă vrei să experimentezi cum se simte o transă hipnotică de relaxare sau dacă, pur și simplu, treci printr-o perioadă în care ți-ar face bine să detensionezi sistemul nervos, pe 6 Martie, începând cu ora 20:00 organizez o sesiune de grup de hipnoză pentru relaxare profundă, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului.

Se va întâmpla online, este facilitată de mine (Andrei Roșca) și costă 300 lei (redusă la 190 lei pentru primii 10 înscriși).

​👉 Te poți înscrie aici, în limita locurilor disponibile.

Nu se va trimite înregistrarea sesiunii, deci este necesar să îți rezervi timp (pentru tine) în calendar și să participi live. Ca și cum ți-ar păsa de tine suficient încât să îți permiți niște relaxare. :)

Va dura o oră și jumătate.


Un episod din Podcastul ZeroPlus (cu tot cu varianta text)

Tolerăm prea multe, până devine prea târziu. - fiindcă este în ton cu articolul de astăzi, un episod din jurnalul pe care l-am ținut în podcastul meu. Câte compromisuri faci zilnic la job fără să-ți dai seama? De la ședințe inutile la stres constant, toleranța excesivă te poate duce spre burnout. Hai să vorbim despre cum să-ți recâștigi energia.

Pe săptămâna viitoare,
Andrei

PS:

"How you love yourself is how you teach others to love you.”
- Rupi Kaur

Daca vrei sa dai Share pe Social Media, gasesti aici varianta web a acestui newsletter. Daca nu esti abonat, te poti abona aici.

Mă poți urmări și pe

Andrei Roșca

Change Strategist. Autor al cărții "Acum, aici, contezi". Trainer de change strategiști, coachi și psihoterapeuți. Fondatorul Whisper - Center for Strategic Change