Coach-ul care îți va schimba viața ești tu + Sesiune Hipnoză

Salut!

Uite ce vei găsi în newsletterul de astăzi:

1. Articolul: Coach-ul care îți va schimba viața ești tu
Un articol scris inițial pentru coachii, terapeuții și change strategiștii pregătiți de mine - însă poate ajuta non-specialiștii ("clienții") să evalueze corect calitatea terapiei sau a coachingului pe care le primesc în propriile procese și clarifică o concepție greșită apropo de rolul unui coach.

2. Invitație specială (hipnoză):
Participă la o sesiune de grup de hipnoză pentru relaxare profundă, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului (susținută de mine, Andrei Roșca).

3. Episod de podcast:
„Ce este și cum funcționează hipnoza?” În caz că l-ai ratat, îți explic cum poate hipnoza să devină un instrument practic în viața ta.

Le găsești pe toate mai jos.


Coach-ul care îti va schimba viața ești tu

*în articol m-am referit frecvent la "coach (coaching)" însă totul este valabil și pentru "change strategist" sau "psihoterapeut". Chiar dacă există (alte) diferențe mari între cele trei, problema descrisă o regăsim în toate aceste profesii.

Vezi tu, oamenii care n-au experiența de a fi lucrat cu un coach sau un psihoterapeut bun au, de multe ori, percepția greșită că un astfel de specialist le va spune ce să facă cu viața lor. Este unul dintre cele puțin înțelese lucruri în această industrie.

Și este una dintre rezistențele majore pe care oamenii o au în a lucra cu un coach: „N-am nevoie să îmi spună cineva ce să fac cu viața mea”. Cu alte cuvinte, „nu-s dispus să externalizez controlul asupra propriei vieți către altcineva”.

În același timp, și opusul este valabil: clienți care vin la coaching prezintă problema și apoi tac și așteaptă, ca și cum treaba lor s-a terminat. Ca și cum ar spune: „Hai, rezolv-o tu pe asta și zi-mi ce să fac”. Cu alte cuvinte, „sunt foarte dispus să externalizez controlul asupra propriei vieți către altcineva, de fapt chiar aș prefera ca această decizie și consecințele ei să nu fie responsabilitatea mea”.

Ambele sunt opțiuni... suboptime. Dar ele vin într-o mare măsură dintr-o educație incompletă legat de cum te poate ajuta, de fapt, un astfel de specialist.

De ce este greșit să așteptăm sfaturi directe?

Ideea că un astfel de specialist ar trebui și ar putea da sfaturi de viață este profund greșită. Iată de ce:

1. Specialistul este expert în procesul de a genera soluții, dar clientul este expertul în propria viață. Cu alte cuvinte, din rolul de coach oricât de bine aș ajunge eu să-l cunosc pe client din ceea ce îmi povestește, cel mai probabil nu voi ajunge să-i cunosc viața la nivelul la care și-o cunoaște el. Sigur, voi vedea șabloane psihologice pe care el nu le vede, fiindcă sunt mai antrenat în asta. Dar șabloanele psihologice nu sunt totul. Din acest motiv, are sens ca el să aibă ultimul cuvânt în decizii. Ba mai mult decât atât, vom vedea mai târziu că are mult sens ca soluțiile să fie generate tot de el, nu de mine.

2. Nu vrei, ca specialist, să îți asumi responsabilitatea pentru consecințele deciziilor pe care le ia clientul tău. Sună ciudat, nu? Poate că ar trebui, de fapt, să ți le asumi? Dar hai să ne gândim un pic. Dacă un client te întreabă direct, să zicem, dacă ar trebui să și dea demisia de la un loc de muncă care îl face nefericit, ce i-ai spune? Să presupunem că îi răspunzi ferm: „Da, pare un loc groaznic și ar trebui să îți dai demisia mâine” și, două luni mai târziu, afli că n-a reușit să găsească un alt loc de muncă, tot nefericit este și, în plus, nu mai are nici bani să-și susțină familia. Dacă sfatul a venit de la tine, ești parțial responsabil pentru asta.

3. În coaching, nu te interesează doar să ajuți clientul pe moment, ci și să-l faci să se simtă mai puternic și mai capabil să-și acceseze propriile resurse. Cu alte cuvinte, vrei să perceapă succesul ca fiind al lui, nu al tău. Dacă ideea cu care rămâne este că tu ai făcut schimbarea, procesul făcut împreună a fost parțial un eșec. Data viitoare, într-un context greu, o să fie mai puțin probabil să simtă autonomie.

4. Realist vorbind, tu știi ce a funcționat pentru tine într-un context unic. Dar asta nu garantează că soluția ta e potrivită și pentru client.

Cum folosești experiența personală, fără a influența clientul?

Și dacă ești un astfel de specialist, poate te întrebi acum: „Păi și ce fac? Nu folosesc în niciun fel toate informațiile și toate experiențele acumulate în a îl ajuta pe client?”

Răspunsul este: Ba da, le folosești, dar cu cadrare.

Facem asta prin ceea ce se numește cadrare:

„Uite, am să îti povestesc o situație similară prin care am trecut eu și inclusiv care au fost rezultatele mele, dar e important să înțelegi că e o poveste personală, nu o recomandare ca tu să faci la fel. Și sunt curios ce îți iei tu din această poveste.”

Apoi spui povestea, având grijă să subliniezi:

„Pentru mine a funcționat pentru că eu sunt așa…”
„Din nou, nu-i nicio garanție că ar merge la fel în orice industrie sau în orice context”.


Ce rezultă este poate aceeași poveste pe care ai fi spus-o inițial, dar pusă într-o paranteză (pe care o numim cadrare). Diferența este majoră:

  • „Cred că ar trebui să faci asta” ascunde presupunerea că ceea ce a funcționat pentru tine va funcționa și pentru client.
  • Cadrarea, în schimb, aduce un unghi nou și poate duce la o soluție personalizată pentru client. Cu alte cuvinte, e mai probabil să își ia din poveste ceea ce e relevant pentru el, și să "arunce la gunoi" acele bucăți (din experiența ta povestită) care nu i se potrivesc, despre care nu simte ca ar merge la el.

Concluzie

Suntem unici. Există o unicitate a fiecărui om și această unicitate are nevoie de soluții personalizate.

Ca specialist care a lucrat multe mii de sesiuni individuale cu clienți foarte diferiți, văd cu ușurință șabloane, pattern-uri:

  • introvert/ extravert,
  • barbat/ femeie,
  • părinte sau nu,
  • frate mai mic sau soră mai mare,
  • tată prezent emoțional sau absent,
  • perfecționist sau nu, și tot așa...

Dar ce încerc constant să fac, și ce recomand și specialiștilor care fac training cu mine, este să nu uit ca fiecare om se află la o intersecție unică de astfel de șabloane.

În ciuda faptului că văd șabloane, am nevoie să tratez fiecare client ca și cum este UNIC. Pentru că este! Ce putem face este să creem un spațiu în care clientul să-și poată accesa propriile resurse și să găsim împreună, să co-creem, propriile sale soluții.

Iar apropo de accesarea propriilor resurse, hipnoza poate ajuta la asta. E unul dintre modurile în care putem alinia conștientul cu subconștientul. Să lucreze împreună, în loc să se dea cap în cap.


Sesiune de hipnoză (de grup), pentru relaxare profundă, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului, 6 martie, ora 20:00

INFO: Dacă vrei să experimentezi cum se simte o transă hipnotică de relaxare sau dacă, pur și simplu, treci printr-o perioadă în care ți-ar face bine să detensionezi sistemul nervos, pe 6 Martie, începând cu ora 20:00 organizez o sesiune de grup de hipnoză pentru relaxare profundă, reducerea stresului și îmbunătățirea somnului.

Se va întâmpla online, este facilitată de mine (Andrei Roșca) și costă 300 lei (redusă la 190 lei pentru primii 10 înscriși).
👉 Te poți înscrie aici, în limita locurilor disponibile.

Nu se va trimite înregistrarea sesiunii, deci este necesar să îți rezervi timp (pentru tine) în calendar și să participi live. Va dura o oră și jumătate.

Un episod din PODCAST-ul ZeroPlus:

Ce este și cum funcționează hipnoza?” În caz că l-ai ratat, îți explic cum poate hipnoza să devină un instrument practic în viața ta. Găsești acolo și varianta transcript (deși eu îți recomand să îl asculți în căști).

Pe săptămâna viitoare,
Andrei Roșca

PS: dă-mi un reply și zi-mi dacă ți-a plăcut sau te-a ajutat newsletterul de astăzi, să știu dacă să mai scriu :)


Daca nu esti abonat, te poti abona aici.

Daca vrei sa dai
Share pe Social Media, gasesti aici varianta web a acestui newsletter.

Ma poti urmari si pe

Andrei Roșca

Change Strategist. Autor al cărții "Acum, aici, contezi". Trainer de change strategiști, coachi și psihoterapeuți. Fondatorul Whisper - Center for Strategic Change